De ervaring van: Kevin

nieuws De ervaring van: Kevin
Een werkplek waar je alle ruimte krijgt om je te ontwikkelen en waar het vertrouwen naar je wordt uitgesproken: Kevin heeft het naar zijn zin bij Oud is Nieuw in Biddinghuizen, specialist in het maken van meubels op maat, het stofferen van meubels en het opknappen van oude meubels.

In de showroom – vroeger de aardappelschuur – brandt de kachel flink. Wie zoekt zal vinden, want er is genoeg te zien: uniek gestoffeerde stoelen, grote tafels, kleine tafels, poefs en dressoirs. “Sfeer maken met oude en nieuwe spullen” is het motto, aldus eigenaren Heleen en Elco Prins.
Eens per twee weken is jobcoach Frederique Jannink over de vloer om Kevin te begeleiden. Voorheen kwam ze vaker, maar dat is niet meer nodig. Het gaat namelijk hartstikke goed!



Rust en begrip
Kevin werkt als Meubelspuiter bij Oud is Nieuw en is de enige die dit werk fulltime doet. Dat vraagt om vertrouwen en dat krijgt hij volop. Middenin het bedrijf is een afgesloten ruimte waar alle nieuw gemaakte of bestaande meubels worden voorzien van een andere kleur. “Ik vind het fijn dat ik een vaste werkplek heb met weinig prikkels, waar ik rustig in mijn eentje kan werken. Regelmatig neem ik met Elco de planning door en verder ga ik gewoon mijn gang”, vertelt Kevin. “Mocht ik ergens mee zitten, dan kan ik dat aangeven en is daar begrip voor.”

Jobcoach als ondersteuning
Dat Kevin goed is in zijn werk is te zien wanneer hij een stoel zwart spuit. “Het belangrijkste is om gelijkmatig te spuiten en geen druppels te maken, ik wil het graag perfect doen”, geeft hij aan. Nauwkeurig werken is heel belangrijk. Frederique helpt Kevin om zich niet te verliezen in zijn perfectionisme. “We zien elkaar elke twee weken. Ik kwam voorheen wekelijks om de samenwerking in goede banen te leiden en te investeren in de relatie met Kevin, Heleen, Elco en de andere collega’s op de werkvloer. Inmiddels kennen we elkaar goed en kan de frequentie omlaag. Als ik nu langskom bespreken we hoe het gaat, wat Kevin nodig heeft van Heleen en Elco, bepaalde thema’s zoals het omgaan met perfectionisme en zelfredzaamheid of vragen over het UWV. Ik kom hier graag, de sfeer is heel informeel en alles is bespreekbaar.”



Blijven leren
Vertrouwen in een werknemer is de basis. Kevin had al de nodige ervaring in het maken van meubels, maar het spuiten was nieuw voor hem. Heleen en Elco hebben echt gekeken naar wie hij is en wat hem helpt om goed tot zijn recht te komen binnen het bedrijf. Een duidelijke functie, het geven van verantwoordelijkheden en het creëren van een prikkelvrije werkplek dragen bij aan het werkplezier. Kevin: “Naast het spuiten leer ik nu op vrijdagen meubels stofferen. Dat heb ik altijd al willen doen! Ik heb een paar keer Heleen geholpen bij de workshop stofferen die wij geven. Ik vind het leuk om mensen te helpen en hen iets te leren.”

Extra bevestiging
Bij Oud is Nieuw zijn ze blij met de begeleiding voor Kevin. Heleen: “Het is fijn dat er iemand buiten de organisatie is die Kevin een luisterend oor biedt. Wij spreken vaak uit dat Kevin zijn werk heel goed doet en dat we tevreden zijn. Toch lijkt het beter binnen te komen als Frederique dit bevestigt en nogmaals benadrukt. In een gesprek met z’n vieren – Kevin, Frederique, Elco en ik – zorgt Frederique voor overzicht, vat samen en stelt nèt die ene vraag waardoor iets wordt uitgesproken in plaats van opgekropt. Uiteindelijk zal Frederique steeds minder nodig zijn bij ons – wat natuurlijk een heel goed teken is!”


Deel dit artikel op
"Het liefst werk ik achter de kassa of op de broodafdeling"
Nick werkt via Van der Horst Jobcoaching & Training bij de Vomar. Hij doet het super achter de kassa of op de broodafdeling, maar is ook een kei in het schoonhouden van de winkel.